Sól dietetyczna o obniżonej zawartości sodu „SALVITA"
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zawiera potas.
„SALVITĘ” przygotowaliśmy z myślą o osobach, które z przyczyn zdrowotnych powinny zrezygnować ze stosowania zwykłej soli. Ze względu na obniżoną zawartość sodu i podwyższoną zawartość potasu szczególnie polecamy ją osobom z nadciśnieniem tętniczym i z genetycznymi predyspozycjami do nadciśnienia, oraz przy diecie w chorobach układu krążenia. „SALVITA” z powodzeniem zastępuje zwykłą sól kuchenną. Pozwala zachować doskonały smak potraw i trwałość produktów spożywczych.
Charakterystyka ogólna
Sól dietetyczna „SALVITA” zawiera około 20-25 % mniej sodu i 20 do 25 % więcej potasu. Charakteryzuje się czystym słonym smakiem o intensywności równej zwykłej soli kuchennej, a także trwałością i dobrą rozpuszczalnością.
Zastosowanie i zalecenia
Stosuje się do potraw surowych i gotowanych, przy wypieku chleba oraz produkcji wędlin i serów. Szczególnie zalecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym i predyspozycjami do nadciśnienia, a także dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.